LODŽIE WORLDFEST 2024

"Nejmenší světový festival na světě"

7. ročník festivalu world music, alternativní hudby a netradičního divadla v areálu barokního letohrádku Valdštejnské lodžie v Jičíně.
První víkend po prázdninách 6. – 8. září 2024 se uskuteční sedmý ročník festivalu Lodžie Worldfest. Místem konání bude tradičně prostor barokního letohrádku Valdštejnské lodžie a blízkého okolí. V programu nebudou chybět české a zahraniční hudební projekty, divadelní inscenace a program pro děti. Specialitou tohoto ročníku bude projekt zaměřený na židovskou kulturu. 

HISTORIE WORLDFESTU

Festival LODŽIE WORLDFEST volně navazuje na festival GRABŠTEJN WORLD FEST, který dvanáct let probíhal na hradě Grabštejně u Hrádku nad Nisou. 
Vroce 2014 se festival uložil k delšímu zimnímu spánku.
V roce 2018 se tým Valdštejnského imaginária rozhodl na tradici festivalu opět navázat a z gotického hradu se festival přemístil do prostoru unikátního barokního letohrádku Valdštejnské lodžie v Jičíně.

POŘADATEL

Valdštejnské imaginárium je nezisková organizace, která usiluje o oživení historické stavby Valdštejnské lodžie neobvyklými cestami. Vychází přitom ze skutečnosti, že tato unikátní stavba nebyla nikdy dokončena. To, že Valdštejnův projekt zůstal v mnoha aspektech nenaplněným snem, je velkou inspirací stávajícímu týmu sdruženému kolem památky. Ten již několik let vytváří z tohoto mimořádně působivého místa kulturně-komunitní centrum, které propojuje živé umění a neobvyklé způsoby poznávání historie a zároveň se stává nezávislou kreativní platformou města. Činnost Imaginária má dvě základní složky - kulturní a historickou. Lodžie Worldfest je vrcholem těchto snah.

www.valdstejnskalodzie.cz

MÍSTO

Valdštejnská lodžie je unikátní raně barokní památka u města Jičína, kterou nechal v letech 1627 – 1632 vystavět vévoda Albrecht z Valdštejna. Do okolí se otevírá mohutnými arkádami s velkolepou terasou. Patří do rozsáhlejšího komplexu, který dnes kromě Lodžie tvoří také dvůr s hospodářskými budovami a park Libosad s grottou. Celý areál se nachází na úpatí malebného čedičového kopce Zebína. Lodžie je součástí Valdštejnovy barokní komponované krajiny – osy, která prochází Jičínskou kotlinou a spojuje v jeden celek sakrální i světské stavby, krajinné dominanty a město Jičín. Tuto linii umocňuje téměř dvoukilometrová čtyřřadá lipová alej, vedoucí z Jičína do Lodžie.